ISO 19040-2:2018

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي
· اعتمدت بتاريخ ٠٧ أغسطس ٢٠١٨ ·

Water quality — Determination of the estrogenic potential of water and waste water — Part 2: Yeast estrogen screen (A-YES, Arxula adeninivorans)

فحص المكونات البيولوجية للماء
* علم الأحياء الدقيقة للمياه، انظر 07.100.20

ملفات الوثيقة ISO 19040-2:2018

الإنجليزية 55 صفحات
الإصدار الحالي
223.83 USD

مجال الوثيقة ISO 19040-2:2018

This document specifies a method for the determination of the estrogenic potential of water and waste water by means of a reporter gene assay with a genetically modified yeast strain Arxula adeninivorans. This reporter gene assay is based on the activation of the human estrogen receptor alpha.

Arxula adeninivorans is a highly robust and salt- and temperature-tolerant test organism and is especially suitable for the analysis of samples with high salinity (conductivity up to 70 mS/cm). The test organism can be cultivated in medium with sodium chloride content up to 20 %.

This method is applicable to:

— fresh water;

— waste water;

— sea water;

— brackish water;

— aqueous extracts and leachates;

— eluates of sediments (fresh water);

— pore water;

— aqueous solutions of single substances or of chemical mixtures;

— drinking water.

The limit of quantification (LOQ) of this method for the direct analysis of water samples is between 1,5 ng/l and 3 ng/l 17β-estradiol equivalents (EEQ). The upper threshold of the dynamic range for this test is between 25 ng/l and 40 ng/l 17β-estradiol equivalents (EEQ). Samples showing estrogenic potencies above this threshold have to be diluted for a valid quantification. Extraction and pre-concentration of water samples can prove necessary, if their estrogenic potential is below the given LOQ.

An international interlaboratory trial for the validation of this document has been carried out. The results are summarized in Annex F.

NOTE Extraction and pre-concentration of water samples can prove necessary.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
YSMO GSO 150-2:2020
GSO 150-2:2013 
لائحة فنية يمنية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
YSMO GSO 150-1:2020
GSO 150-1:2013 
لائحة فنية يمنية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الأول : فترات الصلاحية الإلزامية

اعتمدت مؤخراً

ISO/IEC 27019:2024
 
مواصفة قياسية دولية
Information security, cybersecurity and privacy protection — Information security controls for the energy utility industry
ISO/TS 6204:2024
 
مواصفة قياسية دولية
Health Informatics — Categorial structures for representation of Ayurvedic medicinal water — Decocting process in Ayurveda
ISO 3379:2024
 
مواصفة قياسية دولية
Leather — Determination of distension and strength of surface (ball burst method)
ISO 19403-4:2024
 
مواصفة قياسية دولية
Paints and varnishes — Wettability — Part 4: Determination of the polar and dispersive fractions of the surface tension of liquids from an interfacial tension